Exclusively By Izzah Johan

Sutera Bidadari


Alhamdulillah diatas segala kegembiraan dan kebahagaiaan yg di berikan..
mengharapkan ia berkekalan... Insya Allah....
 Ku impikan menjadi bidadari hati mu
Ku dambakan menjadi suri di sisi mu
ku ingin sentiasa menemani mu
sehingga akhir hayat ku.....
"Sebagai Manusia Aku Sayang Kepada Mu"


Mesti tetiba mcm pelik napa lah aku dok merepek benda2 mcm nie kan... 
xda ape sebenarnye...just terpengaruh mood novel trilogi Bagaikan Puteri tulisan Ramlee Awang Murshid.... ada 4 siri semuanya.. thanks to a friend yg introduce sy kat writer ni. Once sy mula baca novel tulisan abg RAM nie novel tajuk Mikhail...suddenly I'm fall in love to that novel because of the different style of writing and story its self then smpi sekarang mmg ketagih dok baca novel abg RAM.. then bila h kenal Trilogi nie lg lah gila bayang... Memang lain sgt cerita tulisan abg RAM nie kalau nk bandingkan ngan novel2 lain yg sometime buat sy muntah ijau baca.. pasal bosan.. semua kisah cinta mcm sama n stereotype je .. Abg RAM nie sy anggap mcm Habiburrahman El Shirazy tapi org Malaysia la... so saper kata penulis Malaysia x mcm penulis indonesia yg boleh menerapkan unsur2 islamic yg banyak memberi pengajaran kepada pembaca... kiranyer karya abg RAM nie mengubat hati sy yg dh kangen banget nak baca sambungan novel Ketika Cinta Bertasbih yg konon nye ada sambungan yg ketiga tajuk Dari Sujud Ke Sujud. Kalau ada sesiapa dpt tau yg buku nie dah ada kat pasaran let me know pasal i will straight away akan g beli... 


back to the topic pasal novel abg RAM nie....

 


All this lah trilogi yg sy maksudkan tu... mmg buat sy gila bayang....
pada yg dh baca pasti tau dan akan akui kehebatan novel nie... yg buat kita betul2 mcm masuk dalam jalan cerita yg sgt menarik nie.... the first novel Bagaikan Puteri, second Cinta Sang Ratu, third Hijab Sang Pencinta, forth Cinta Sufi....


Novel nie about transaksi masa yg belaku pada zaman kini dan zaman kurun ke 15,ada pahlawan yg hebat nama Laksamana Sunan.. atau nama betul die Saifudin. Seterusnya gadis dari masa kini dalam novel nie adalah Haryani dan seorang lelaki merupakan keturunan susur galur laksamana sunan, Dani.... namau story banyak2.. cuma apa yg leh nk kata kan is.... baca lah.. best wei..


so ape kena mengenangan sutera bidadari kan?
actually Inysa Allah Sutera Bidadari will be the tajuk untuk the fifth novel...mean sambungan nye lah...nice n sweet tajuk... mula2 aku berangan nk jadi puteri, then nak jadi ratu, now sy nk jd bidadari pula.... boleh kan?

So dah tau la apa motif sy dok pakai purdah mcm tu kan... konon2 cover page tok Sutera Bidadari lah..hahhahaha..... senget betul aku nie...Pasal semua gambar depan novel nie mmg suka tutup muka nmpk mata je.. x kira lah gambar lelaki ke pompuan.. so ambik mood lah bergambo mcm tu...tah aper2 kan aku nie, layan je buat menda bukan2... 
hahahhaa...
Saja je dok kongsi cerita pasal novel nie... pasal novel nie kinda Islamic and buat kita pikir dari sudut yg berbeza dan memang lain dari yang lain.... wallahua'alam...

0 comments:

Post a Comment