Exclusively By Izzah Johan


Tidak ku sangka kau pergi jua
Ttinggalkan ku sendiri
Yang tinggal hanya serpihan cintamu
Ku dakap selamanya

Cinta antara kita terlerai sudah
Impian kau dan aku
TakdirNya kini ku terima
Cinta itu milik kita

Tak bisa kah cintaiku
Tak bisakah sayangiku
Kerana kau milikku
Kau kekasihku

Hanya yang ada di dalam diriku
Kerana kau ku sayang
Kau kunci cintaku
Kau bawaku ke dalam duniamu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Izah namau comment aper2.. pasal sedih sangat... x tau nak kata apa... pasal kalau lah Izah miliki cinta itu sampai bila-bila.... sayu sangat bila dok cerita pasal benda nie.... 
Subbahanallah.... rasa mahu sangat baca buku Dari Sujud ke Sujud nie... but cari-cari masih tak ketemu jua..menanti dari tahun ke tahun masih tiada juga... memang Izah minat sangat karya Habiburrahhman El-Shirazy (Kang Abik) tapi tiba2 pulak dapat latest update pasal sambungan Ketika Cinta Bertasbih nie... Masa dalam novel, Kang Abik ada bagi tau yang sambunganya Dari Sujud ke Sujud nie dah ada... but xda pon... tetiba keluar Sinetron pula.... Pada Ramadhan lepas, Filem Ketika Cinta Bertasbih telah di Sinetron kan yang bertajuk Sinetron Ketika Cinta Bertasbih The Series: Ramadhan Special selepas tu Ketika Cinta Bertasbih: Meraih Redha Ilahi pulak.... now dah ada Dari Sujud Ke Sujud.
 Kalau ikot novel memang mcm dah jauh jer ceria Khairul Azzam ngan Anna Afthafunissa nie bila dah jadi sinetron nie kan.... Izah bukan lah jenis yang layan sinetron2 nie... tapi buat rasa nak collect lah semua episod sinetron Ketika cinta bertasbih nie....



So pasal Sujud Ke Sujud kan????  haaa... nie die....
IT'S WEEKEND!!!!!!!!

 Hari minggu.... 
bila weekend sampai kami pon mula lah buat plan sampai macam tak mau balik...
tapi selalu nyer x plan pon.. apa yg kami buat nie semua dok terjah dan redah je... Kalau ada rezeki Insya Allah lah... pasal tu sometime adalah bagus jika sentiasa standby DSLR disisi.. nanti ada je nk pegi mana-mana atau terlihat sesuatu yang indah yang boleh die buat kenangan.... so nak jadikan citer... after dok menderma darah kat open day ADTEC, Cik Cidot dok tag kami kat FB gambo nasi ayam... apa lagi kami pon dengan pantas nye menyerbu umah beliau untuk merasa nasi ayam yang nampak sedap tu... tu la tag lg.. kan kami sudah menyerang.... hahahaha.....bukan sekadar nampak sedap... memang sedap.... (rosak diet aku dot) hahahahha.... what ever pon memang sedap banget... 
caya lah....

 tgk ayam die... menikam kalbu wo....
tu orang tu main2 phone.. tapi dalam hati.... rasa macam nk tibai je ayam tu but control macho lagi... sabo lagi... seksi kan kepak ayam tu... tetiba lapo lak time tulis entry nie... kalau bulan puasa nanti, jangan usha entry nie lama-lama... tergugat iman nnt.... lepas makan kami buat apa???? tido lah...xda lah berehat2 sebentar mementara menunggu petang...untuk next activity...

 then bila dah petang kami pon sambung penjelajahan ke Pantai Remis. Thanks alot Dot pasal dok layan karenah kami....
Dot memang the best "mak Hayam"  ever (sebut dgn intonasi yg betul ye)

Lagi gambar-gambar dan aktiviti seterusnye???? Jeng-jeng-jeng....



Selalu kita tengok animated GIF image yang agak tak berapa nk canggih lah kan... tapi kali nie nie Izah jumpa kat blog nie pasal hasil ciptaan seorng jurufoto wanita yang profasional dari New York, Jamie Beck. Boleh jugak nk tengak hasil photography die Tumblr beliau. Memang penuh dengan gambar-gambar yang menarik...

Beliau memanggil animated gif beliau sebagai Cinemagraph dan ianya sesuai digunakan untuk piktorial fesyen dimajalah hiburan. Gambar model dan baju yang diragakan tidak perlu statik lagi. In a way menurut Jamie, ini membuatkan laman web fesyen akan kelihatan seperti akhbar fiksyen Daily Prophet dari cerita Harry Potter.

Nak tengok lagi gambar- gambar animation yang awesome karya Jamie Beck yang memang hebat... x berkelip mata tengok... post nie memang sangat berat tau.. kalau bukak pakai mobile mungkin x boleh nk bukak.... better bukak pakai web yer.... (pesanan penaja) nie baru sikit je hasil karya Jamie nie... ada bayak lagi kat Tumblr- From me to You beliau... jom layan.....
Blood Donation or Derma Darah

Last saturday Izah pegi Open Day ADTEC kat Shah Alam, memang ada niat pon nk derma darah, pasal si Syima tu nak sangat derma darah, layankan aja. Sepanjang hidup 24 tahun, nie lah kali pertama Izah derma darah... dulu masa muda-muda ( mcm skrg tua sgt) izah mmg jenis yang takut jarum.. pernah dulu nak kena masuk air sanggup refuse pasal takut nyer pasal.. kalau dok kena injection tu memang teramat lah takut... tapi sejak-sejak dah dewasa nie.. alhamdulillah... dah x takut langsung dengan injection or jarum tu... suka lak kalau kena ambik darah ke ape...gilo apo pompuan nie) huhuhuhu.... Rasanye pasal dh selalu sangat kena injection pasal sakit ngan masuk air masa sakit dulu so dh rasa biasa je... xda lah nk cuak sangat kat... tapi berdebar jugak.. bukan pasal apa, berdebar pasal takut x boleh derma darah pasal sebab tertentukan... but alhamdulillah dengan izin Allah... Izah dapat menderma 1 pain darah AB+ on that day... YaY!!!... 
Darah AB+ nie walau pon boleh menerima semua jenis darah tapi Donor AB+ hanya boleh mendermakan pada AB+ sajaha. Percentage orang yang berdarah AB adalah hanya 4% dari seluruh penduduk dunia dan merupakan percentage yang terkecil jika dibandingkan dengan golongan darah lain. Kira Izah one of the special person from 4% in the world gitu...

Nak tengok lagi gambar kami???  


Sebuah Kisah yang Izah sangat suka baca dan banyak memberi pengajaran kepada pembaca. kisah nie betul- betul menyentuh hati dan memberi kesan mendalam dalam diri ini. Dah lama Izah baca dulu then jumpa balik dari satu blog nie masa blog walking.
Memang rasa amat bersyukur diatas segala rezeki yang melimpah ruah di kurniakan oleh Allah... tidak pernah putus rezeki yang Allah limpah kan pada Izah dan keluarga, Alhamdulillah. Tidak penah hidup susah seperti dalam kisah ini. buat Izah rasa amat bertuah dan menghargai apa yang izah ada sekarang. tetapi yakin dan pasti Allah itu sentiasa membantu kita. walau pon kita susah mahupon senang dari segi kewangan dan tenaga, jangan lupakan sedekah dan membantu orang yang didalam kesusahan dengan ikhlas. Rezeki semua dari Allah apa yang kita ada bukan milik kita sahaja... ada bahagian untuk orang lain. Bila kita membantu orng dengan apa yang kita ada itu rezeki dia yang Allah berikan melalui kita. Kita sebagai manusia tidak punya apa-apa pun. Segala yang kita ada itu milik Allah yang hanya dipinjamkan untuk sementara sahaja. Bila-bila masa Allah boleh mengambilnya kembali. 
Renungkanlah didalam mata hati menghayati kisah dibawah ini. mungkin benar dan mungkin tidak. tetapi pasti ada yang pernah melaluinya dan mungkin lebih perit lagi... orang yang benar- benar sabar dan redha sentiasa merasa nikmat dan manisnya Sabar itu....

Mesti ramai yang tertanya- tanya... kenapa Izah ini macam obsess sangat dengan "Cinta Zulaikha" kan....sampai buat post "Cinta Zulaikha-Part 1" & "Cinta Zulaikha- Part 2"  yang sumbernya dari blog-blog lain. Tapi kini Izah nak bagi pendapat sendiri dan sebab kena izah sangat suka dan kagun dengan kisah ini untuk dijadikan teladan. Kerna sebagai wanita, rasa cinta tu sangat kuat dan sangat emosi. Kadang kala bila mencintai seseorang itu kita terlampau taksub sehingga kita lupa cinta yang lebih agung dan tidak pernah melukakan kita.
Banyak pengajaran yang dapat kita hayati, baik pandangan kita pada cinta Zulaikha ini, maka baik lah ia. Kerna ada yang mengatakan Zulaikha ini contoh isteri yang tidak taat kerna cinta kan lelaki selain suamiya. Tiada manusia yang tidak melakukan kesalahan. Sebaik-baik manusia itu adalah yang telah melakukan dosa lalu menyesal dan kembali kepadanya dan bertaubat.

Mungkin ramai yang sudah tahu mengenai kisah wanita bernama Zulaikha, dan sudah tentu ramai juga yang jelik dengan perangai wanita itu. Seorang wanita yang menggoda seorang jejaka tampan sehingga dapat memerangkap jejaka berkenaan untuk melakukan zina. Akhirnya sekali, jejaka tampan tersebut pula disumbat kedalam tahanan walaupun terbukti dia tidak bersalah. Ya, memang ramai ketahui kisah ini.

Tetapi, ramai kah yang tahu cerita selepas jejaka tampan itu keluar dari penjara dan bertemu semula dengan wanita yang Zulaikha?


Pada entri kali ini, kisah inilah yang ingin saya kongsikan bersama pembaca yang sudi menjenguk blog saya ini. 


Yusuf hidup tenang dan tenteram di rumah Futhifar, Pembesar Mesir, sejak ia menginjakkan kakinya di rumah itu. Ia mendapat kepercayaan penuh dari kedua majikannya, suami-isteri, mengurus rumah-tangga mereka dan melaksanakan perintah dan segala keperluan mereka dengan sesungguh hati, ikhlas dan kejujuran, tiada menuntut upah dan balasan atas segala tenaga dan jerih payah yang dicurahkan untuk kepentingan keluarga. Ia menganggap dirinya di rumah itu bukan sebagai hamba bayaran, tetapi sebagai seorang dari anggota keluarga. demikian pula anggapan majikannya, suami-isteri terhadap dirinya.

Ketenangan hidup dan kepuasan hati yang diperdapat oleh Yusuf selama ia tinggal di rumah Futhifar, telah mempengaruhi kesihatan dan pertumbuhan tubuhnya. Ia yang telah dikurnai oleh Tuhan kesempurnaan jasmani dengan kehidupan yang senang dan empuk di rumah Futhifar, makin terlihat tambah segar wajahnya, tambah elok parasnya dan tambah tegak tubuhnya, sehingga ia merupakan seorang pemuda remaja yang gagah perkasa yang menggiurkan hati setiap wanita yang melihatnya, tidak terkecuali isteri Futhifar, majikannya sendiri.
"Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari tahun yang sebelumnya. Semoga Allah memberikan kita peluang untuk menikmati Ramadhan kali dengan di panjangkan usia dan diberikan kesihatan yang baik untuk menikmati Ramadhan yang mendatang dengan lebih bermakna dan di redhai oleh Nya"

Sabda Rasulullah saw.:
"Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."




"Ya Allah.... Jadikan aku wanita yang soleheh, sejuk dimata Zauj ku, Semoga kami berkasihan antara satu dengan lain hanya kerana redha Mu
Ya Rabbul Izzati... 
Jadikan aku Zaujah yang terbaik menemani Zauj ku di dunia dan akhirat.
Semoga aku menjadi penyejuk mata dan menenang jiwa Zauj ku
Ya Rabb... bimbinglah aku menjadi muslimat yang taat serta Cinta kepada Mu...
Amin Ya Rabbal Alamin........"

~~~~~~~~~~~~~~~

Ketika ditanya oleh para sahabat mengenai ciri wanita idaman yang diperlukan oleh seorang suami, Baginda menjawab, “Wanita yang menyenangkannya ketika dilihat. Wanita yang mentaatinya ketika disuruh dan wanita yang tidak mengkhianatinya (tiada curang). “Dan, wanita yang tidak mengkhianati hartanya pada perkara yang dibenci.” (Riwayat Abu Daud dan Nasaii)
9 Ciri-ciri Calon Isteri yang Diidamkan;



Falling In love... nice song from Dato Siti Nurhaliza.... 
really love the song arrangement... catchy 
mmg membuat kat kita rasa really In LOVE....
pasal orang kata Falling In Love nie mcm rasa berbunga2 hati and bersemangat... 
HaHaHaHaHa...... ye ke? buat2 tanye lak kan...
bohong lah kalau kata x pernah rasa.... 
pasal Izah mmg never stop Falling In Love...
 I do in LOVE for ever... 
Hanya saya yang tau apa yg saya rasa kena sangat susah ingin di uraikan dalam kata-kata... 
Hanya Allah sahaja yang tau apa yang berada di dalam hati ku yg kerdil ini disisiNya....
Sangat complicated... 
tapi saya yakin dan pasti Allah ada jawapan dan sebab disebalik semua ini...
Hey izah... awat awak nak emo2 kal kat entry nie.... 
nie kan mood cinta2 yang happy- happy rasa bunga2 lagi kan... 
so kepada kawan2 saya yg mmg suka sgt kat Tok Ti nie kan.... enjoy tau... 
mmg comel lagu nie.. lg sangat2 meaning full kalau u olls tgh feeling2 falling in love kan... sesuai sangat gitu... 
Make me feel miss my LOVE sgt2 at this moment.. rasa nk hug2 je....

Hayati lah lirik lagu nie key...

Ya Allah... Ya Rabb... Jadikan aku Muslimah Solehah,
Tabahkan diriku bak Serikandi KHADIJAH
Haluskan Akhlakku bak FATIMAH AZ-ZAHRA,
Menyampaikan Ilmu sebijak dan pintar si Merah AISYAH
Teguhkan Imanku seteguh SUMAIYAH,
Sucikan Hatiku seperti RABIATUL ADAWIYAH,
Amin Ya Rabbal Alamin.....


Sebuah kisah yg saya rasa sangat sweet yg saya baca dari blog Sebutir Kasih Sejuta Sayang banyak menceritakan tentang perhubungan perkahwinan dan keluarga.. banyak lagi yg kita boleh belajar...

Jom sudi2 kan lah baca cerita yg menyentuh hati nie.... buat pedoman para bakal suami  dan suami2 serta para bakal isteri dan  isteri2... semoga kita menjadi lebih baik dan pasangan yg terbaik untuk orang yg kita amat sayangi.. Jazakarallah Khairan 


Bila hari gelap bertukar terang, mentari pun mula bersinar cemerlang...
Lama sudah tangan ini tidak menari. Kalau ditari pun cuma diatas kertas kajang yang kemudian direnyuk-renyuk kerana ketandusan idea. Hari ini cuma ingin berkongsi secebis pengalaman hidup.(*sigh*)
Saudaraku,
dalam liku ada lurusnya,
dalam pahit ada manisnya,
dalam futur ada bangunnya,
dan apabila kita melangkah, dengan izin Allah semuanya jadi nyata.
Semalam anda mungkin bersedih, rasa tiada sesiapa untuk dituju, rasa seolah-olah dunia ini terlalu sempit untuk bersembunyi, rasa bumi tidak lagi berbumbungkan langit, rasa keseorangan dan tiada kawan-kawan yang memahami, rasa andalah yang paling susah dalam dunia, dan mungkin juga semalam anda berasa anda seorang yang tidak berguna, dan anda tidak dapat menyumbang apa-apa.
Saudaraku,
dalam susah ada senangnya,
dalam sedih ada gembiranya,
Allah menguji tanda sayang pada hamba-Nya...

Ya Allah….Ya Rabb…. Ya Rahman… Ya Rahim…
Jadikan Dia zauj ku yang sentiasa mencintai Mu supaya kasih sayang kami akan menambahkan kecintaan kami berdua kepadaMu….
Semoga Dia mampu membimbingku hampir disisi Mu….
Semoga Kasih sayang kami berdua mendapat keberkatan dan rahmatMu… 
Amin Ya Rabbalalamin….

Dalam perjalanan hidup ini seringkali kita merasa kecewa. Kecewa sekali. Sesuatu yang luput dari genggaman, keinginan yang tidak tercapai dan kenyataan yang tidak sesuai dengan harapan.
Dan sungguh sangat beruntung andai dalam saat-saat tergoncangnya jiwa, masih ada setitik cahaya dalam kalbu untuk merenungi kebenaran. Masih ada kekuatan untuk melangkahkan kaki menuju majlis-majlis ilmu dan majlis-majlis zikir yang akan memberikan ketenteraman jiwa.
Hidup ini ibarat belantara. Tempat kita mengejar pelbagai keinginan dan impian. Dan memang manusia diciptakan mempunyai kehendak serta mempunyai keinginan. Tetapi bukan semua yang kita inginkan dapat dicapai. Sesungguhnya tidak mudah menyedari bahawa apa yang bukan menjadi hak kita tak perlu kita tangisi. Banyak orang yang tidak sedar bahawa hidup ini tidak punya satu hukum: harus berjaya, harus bahagia atau harus-harus yang lain.
Betapa banyak orang yang berjaya tetapi lupa bahawa hakikatnya semua itu pemberian Allah sehingga membuatnya sombong dan bertindak sewenang-wenangnya. Begitu juga kegagalan sering tidak dihadapi dengan betul. Padahal dimensi tauhid dari kegagalan adalah tidak tercapainya apa yang memang bukan hak kita. Padahal hakikat kegagalan adalah tidak terengkuhnya apa yang memang bukan hak kita.
Apa yang memang menjadi milik kita di dunia, samada rezeki, jawatan atau kedudukan, pasti Allah akan berikan. Tetapi apa yang memang bukan milik kita, kita tidak akan mampu miliki; walaupun ia nyaris menghampiri kita atau meskipun kita bermati-matian berusaha mendapatkannya.
"Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Luh Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berdukacita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri.." (Surah Al-Hadid: 22-23)
Maka sudahlah, jangan kau tangisi apa yang bukan milikmu!
Credit Source :Jangan Ditangisi Apa yang Bukan Milikmu | iluvislam.com + discover the beauty of islam
Haaaa... akhirnya.... after all the entries.... Nani & Panjang at KL Part 1 , 2  & 3 maka ini entry yg terakhir bagi pengembaraan Nani ngan Panjang ke KL on June 2011 kali nie.... :) after balik dari PD kami pon dengan gedik nyer ke IKEA... memandangkan kat Sabah xda IKEA.. so boleh gak bagi mereka nie cuci2 mata... tgk barangan rumah... mana lah tau.. boleh buat idea nk mendecorasi rumah kan....

apa2 pun layan dulu benda2 nie... saya x ambik gambo... 
cuma ihsan dari Nani yg dok upload semua Picture2 nie kat FB :) enjoy!!!

Mak ai... banyak betul entry utk Nani & Panjang datang KL nie... 
mmg banyak sgt la benda yg kami buat.... tp saya hanya ada gambar sampai kat PD je... Pasal Kamera abis Memory... Belum lg time sy ngan man dera nani n panjang naik train kat KL masa g Sogo.....time kami g IKEA
okey... nie citer pasal aktiviti malam di PD... yg kebetulan masa tu beday Nani... so we buat celebration beday Nani dgn BBQ di tepi pantai....

 view malam di Ilham Resort dari bilik kami
BBQ time!!!! Woot..woott...!!!!
  
lagi gambar gedik????? layanzz...

Okey.. ni sambungan pagi entry Nani & Panjang at KL- Part 1
on 27th june we bawak mereka ke genting kan... after that on 28th & 29th kami berada di Port Dickson...
alhamdulillah kami stat kat PNB Ilham Resort....

 nie picture original yer... 
sama kan nani mcm yg aku tunjuk hari tu.... sikit pon x beza.....
 view jauh sikit....

Kebetulan pada 28th tu pon birthday Nani... so its a Celebration untuk die jugak... Selamat Hari Tua Nani...
kalau dok celoteh panjang2 pon guna... pasal gambar2 yg akan sy letak nie will told that we are so having fun kat sana.. kata Nani, "rasa mcm nda mau pulang saja" x hengat dunia betul... tah bila lag kami dapat holiday mcm nie lg.... :) entry nie akan sgt panjang... (bukan suami nani ye) pasal banyak2 sgt gambo... nie yg letak nie baru sikit... yg lain simpan sensor... hahahhahaha........
Assalamualaikum... mmg dah lama sgt tak buat personal update entry kat blog nie... bukan apa... bz sgt lah... (pergh... ayat nk kalah PM) but serious bz dan xda masa nk update blog actually.. sampai kawan aku si Nani nie pon bising aku x update2 blog... pasal aku ada dua blog... satu blog spot satu tumblr tu yg jarang nk update sini... tumblr die mobile upload.. senang nk update.... tp yg pasti sebenarnye sy yg mmg xda masa... alasan lah kan semua tu... hahahha.....
okey2.. as per at the title... my friend Nani dan Hubby nya - Panjang (Ghazali) datang KL... konon2 Honeymoon lah kan.... psl anak mereke x ikot.... so apa lagi.. kelam kabut lah kami buat plan nak entertain mereka nie... hahahha... xda lah apa sgt pon just bawak jalan2... mereka datang on 26th of june smpi 30th 
jap je...but aku akan pastikan Nani ngan Panjang smpi x larat nk jalan lg with pack activities yg kami dh sediakan untuk mereka.... 
Nani dah update citer pasal first day die... kat blog die Cuti 2011- Hari pertama
so now sy nk sambung entry bila kami pergi....
GENTING!!!
walaupon dah berkali2 pegi... but layan kan aja lah kan... 

nk tgk gambo2 melampau?.... layan entry nie....