Exclusively By Izzah Johan


Pagi-pagi nie Izah dah sedih bila baca satu post kat FB yang amat menyayat hati.... sedih sangat rasanya.... 

Tak tau nak diluahkan dengan kata-kata. Apa yang boleh Izah kata kan... Kalau ada budak-budak atau makcik-makcik tua yang jual kerepek ke, bahulu ke, beli lah 1 atau 2 untuk bantu mereka... mereka bukan minta sedekah... cuma mencari rezeki yang halal. Dengan membeli kita dapat membantu mereka untuk sesuap nasi. Betapa ampuhnya kesabaran mereka mencari rezeki. Bersyukur dengan segala yang Allah telah berikan kepada Izah dan keluarga. Tapi ada jugak yang Izah dengar, "jangan bagi atau beli pada mereka ini, bukan sedap pon kerepek atau bahulu tu.. mambazir... tak ada siapa nak makan nanti...." tapi apa yang boleh kita buat alang-alang dah beli tu kalau tak ada siapa nak makan, cuba bawak ke office, kasi kawan-kawan makan... percaya lah tengah-tengah dok bosan dok buat kerja tu ada je yang akan datang tanye ada kudap-kudap tak... betul kan? kalau kawan-kawan office kita yang jual kerepek ke bahulu ke kuih-kuih raya sure kita beli walaupon rasa lebih kurang je. Tolong kawan-kawan katanye. Tapi cuba lah lah membantu  mereka yang benar-benar berusaha bersusah payah demi mencari sesuap nasi. Mereka juga seperti kita. Cuma rezeki mereka tidak semewah kita. So, mari renungkan kisah dibawah ini yer.... bantu lah mereka dengan cara yang betul... semoga rezeki dan rahmat Allah didunia ini dapat kita kongsikan bersama... wallahua'alam.... 
 Dah lama dah nak buat entry nie bila dok dengar lagu Rossa ngan Pasha Ungu yang bertajuk Ku Pinang Kau Dengan Bismillah....
Sebelum dok nk cerita panjang... Jom hayati lagu nie yek.... :)




Tuhan memberikanku cinta
Untuk ku persembahkan hanyalah padamu
Dia anugerahkanku kasih
Hanya untuk berkasih berbagi denganmu
Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah
Hampa terasa bila ku tanpamu
Hidupku terasa mati jika ku tak bersamamu
Hanya dirimu satu yang aku inginkan
Ku bersumpah sampai mati hanyalah dirimu (hanyalah dirimu)
Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah
Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah


Aik... nape lak buat lagi entry nie kan... dah pernah ader dulu entry nie???
Dulu dok citer pasal buat Ayam Masak Lemak Cili Padi nie masa zaman kat umah sewa waktu study kat Melaka last 2 years....
(Ya Allah cepat nye masa berlalu...)
Kawan aku si Nani tu beria2 nak kan resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi nie...
die kata xda resipi ke? lepas nie kalau buat entry makanan insya Allah Izah dok sediakan resipi sekali.. so sape yang berminat boleh lah mencuba yer... so....
nie resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi versi Izah Johan 
IKEA Malaysia Catalogue 2012

IKEA Malaysia 2012 catalogue dah kuar... hehehehe...
kepada penggemar barangan IKEA pasti teruja n nk g IKEA skrg jugak...
Memang cantik-cantik and unik lah barang-barang IKEA nie.. sesuai untuk mereka yang suka kan gaya moden dalam rumah dia orng... satu benda yang izah suka sangat IKEA catalogue nie banyak idea2 untuk ruangan rumah... n buat izah rasa berangan nk deco rumah mcm mana... walaupon x da umah sendiri lagi but bg idea la kan... kalau g IKEA terpaksa menabahkan hati untuk tidak membeli dengan banyak... tapi mmg barang2 die best...
Insya Allah nnt kalau ada masa nk g IKEA lah nk usha2 barangan 2012 nie... mana tau ada yang baru kan... barangan dapur untuk memasak die pon best... apa lg after dok usha2 catalogue nie JOM kita ke IKEA !!!!


Alhamdulillah sepanjang Ramadhan nie... banyak ilmu yang Izah dapat dan temui...
TV banyak kalau kita cuba cari ilmu yang bermanafaat memang akan banyak membantu...
Izah amat suka TV Al Hijrah yang memang sarat dengan ilmu untuk penonton... 
Kalau sesiapa yang rajin buka TV Al Hijrah nie sewaktu berbuka pasti pernah menonton rancangan ' لو كان بيننا الحبيب ' (Law Kana Baynana) - If The Beloved were among us - Jika bersama kita adalah Rasulullah S.A.W... Lagu Intro rancangan ini pon best.. dan menjadi pengajaran kepada kita... Jom hayati lirik lagu intro rancangan nie....




Ini kisahku.... Izah pernah buat satu entry Subahanallah... Indahnya Hidayah Mu Ya Rabb  yang ada Video dari rancangan Ini Kisahku mengenai Sham Kamikaze.... Izah x comment aper on that entry just abit of tafsiran ayat dari surah Al Qashash ayat 56


“Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, 

tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya, dan Allah lebih 

mengetahui orang-orang yang mau menerima petunjuk.” (QS Al Qashash: 56)

Sepanjang Ramadhan nie setiap Rabu & Khamis 6.30ptg TV 9 menyiarkan rancangan "Ini Kisahku" yang memaparkan kisah- kisah beberapa selebriti terkenal tanah air yang berkongsi pengalam kehidupan mereka sebelum dan selepas bergelar artis dan juga perubahan besar yang berlaku di dalam diri mereka. Di mana mereka menemui hidayah Allah dan berhijrah menjalani kehidupan sebagai muslim sejati... Insya Allah.

Antara selebriti yang berkongsi kisah mereka Catriona Ross, Sham Kamikaze, Wardina Saffiyah, Amer Munawer, Usop Willcha, Mawi, Hazama, dan Datuk Ramly M.S.

Tapi Izah amat berminat dan tersentuh dengan Kisah dari Catriona Ross, Sham Kamikaze, Wardina Saffiyah dan Amer Munawer. Macam mana mereka mendapat hidayah dari Allah berubah dari siapa mereka sebelum ini hingga lah siapa mereka sekarang yang kini memilih untuk menjadi Hamba Allah yang taat dengan perintahNya...
Subahanallah...
Amat hebat dan agungnya Hidayah Allah itu kepada hamba2Nya yang terpilih.... 
Nie ada video Ini Kisahku Episod Catriona Ross dan Wardina Saffiyah yang memang menjadi inspirasi Izah... kerna ia juga hampir serupa dengan kisah Izah....


Seperti yang Izah kata... Kisah mereka ini hampir mempunyai kisah Izah...
Macam mana pula kisah Insan yang bernama Azizah Ahmad Johan nie???
Kalau sudi... sila kan terus membaca... sekadar berkongsi pengalaman.....
Sesiapa yang pernah membaca blog Izah dari dulu sejak 2008 dulu mesti ada yng pernah terbaca satu entry pada 23 April 2009 yang bertajuk Seriously....Don't Ask Me Why...Don't Ask Me What Happen adalah satu entry yang menjadi permulaan dimana Izah mula2 menetapkan hati untuk berhijab. Bagi sahabat - sahabat yang sudah lama mengenali Izah sejak dari dulu pasti dapat melihat perubahan Izah.. Dahulu sewaktu di sekolah... Izah memang berhijab... tetapi tidak memakai hijab apabila keluar dari rumah... Izah juga ambil sambil lewa mengenai aurat dan beranggapan berhijab itu hanya bila bersekolah sahaja bukan terbit dari hati... memakai hijab kerna mengikut kawan dan mengikut suka hati saja... mahu pakai, pakai... jika tidak biarkan saja.... mmg tidak ambil kisah langsung mengenai kewajipan berhijab....Dari segi Akhlak dan perlaksanaan tanggungjawab sebagai muslim juga sering di abaikan dan di ambil mudah... Astagfirullah halazim.... sangat sedih dan rasa menyesal jika mengenangkan kembali dosa-dosa lama akibat kelalaian dan sikap terlalu menginginkan keseronokan...terlampau banyak Dosa jika ingin di perhitungkan satu persatu....
 Alhamdulillah... pada April 2009... menjadi titik mula dimana lahir suatu perasaan untuk mengenakan Hijab dengan lebih serius... memahami kepentingan berhijab itu sendiri... Di saat itu juga izah neked akan sentiasa memakai hijab... Benar kata Catriona dan Wardina... bila kita berhijab dan memahami kenapa perlu kita berhijab... hati kita juga akan cuba untuk memperbaiki Akhlak dan juga ibadah kepada Allah... Hari makin hari sehingga kini Izah rasakan masih tidak cukup apa yang Izah lakukan... kerna masih banyak Dosa lalu dan sekarang jugak Izah masih tidak sunyi melakukan dosa.. walaupon sudah meninggalkan dosa yang telah lalu.... tapi setiap makhluk itu tidak pernah sunyi dari menerima ujian dari Allah.... Semoga Allah mengampunkan Kita semua.....
Allamdulillah... dalam Izah berusaha untuk memperbaiki diri... Allah pertemukan Izah dengan insan yang banyak membantu Izah untuk menjadi lebih baik sejak diawal permulaan terdetik hati Izah untuk berubah...Sentia memberi semangat dan sering berkongsi ilmu untuk kebaikan bersama... Kami masing-masing masih lagi belajar untuk menjadi Hamba Allah yang mencari keredhaan Allah dunia dan akhirat... Izah benar-benar bersyukur kerna dapat keluar dari hidup yang Izah kata kan sendiri sebagai "GELAP" dan "KELAM" kini Alhamdulillah... Izah bahagia dan tenang... kerna Cinta Allah itu sangat indah... Izah bersyukur.. kerna Allah beri petunjuk pada Izah disaat Izah jatuh dan kesedihan... Allah pujuk hati Izah... Ujian yang diberikan itu untuk memeberi kehidupan baru yang lebih baik... yang lebih manis dan indah... Subbahanallah... Allah juga tidak pernah menghampakan Izah... Kini Izah bersyukur diatas kehidupan yang bahagia dan penuh kasih sayang... Namun Allah sentiasa menguji HambaNya... dengan kesedihan,masalah kewangan, masalah emosi dan macam2 lagi namun Allah sentiasa di sisi Izah dalam menghadapi ujianya.... berat mana pon tetap terasa mampu menghadapinya kerna Izah tau Allah bersama izah....Alhamdulillah....
Walaupon impian untuk mempunyai Zauj dan keluarga masih belum terlaksana, Izah yakin... Mungkin Allah mahu Izah belajar dan terus menjadi insan yang baik dan tidak pernah melupakan Nya dan Insya Allah ada seorang yang terbaik akan membimbing Izah bersamanya ke jalan Allah... Kerna tidak semua yang kita harapkan itu baik untuk kita... Allah maha mengetahui... apa yang Izah mampu lakukan adalah teruskan berdoa dan cuba menjadi mencari ilmu dan amal sebagai Muslimah Solahah....
Apa yang Izah harapkan segalanya berkekalan dan Izah sentiasa dibawah rahmatNya...
Doakan juga Izah menjadi lebih baik dari hari ke hari....Insya Allah....

(8) "رَبَّنَا لَا تُزِغۡ قُلُوبَنَا بَعۡدَ إِذۡ هَدَيۡتَنَا وَهَبۡ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحۡمَةً‌ۚ إِنَّكَ أَنتَ ٱلۡوَهَّابُ"
Maksudnya:'Wahai Tuhan Kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau
berikan petunjuk kepada kami dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu;
sesungguhnya Engkau jualah Tuhan yang melimpa -limpah pemberianNya' (Ali Imran 3:8)






Isteri yang solehah sentiasa taat 
pada allah dan patuh dengan suaminya 
suami yang bersalah sentiasa diberi maaf 
cemburu dengan suami tiada dalam sikapnya 
kepulangan suami disambut senyum penuh hormat 

kekurangan yang diberi dari suaminya 
tidak pernah dia menyanggahnya 
merasa puas degan pemberian suami 
kesalahan suami didoakan pada tuhannya 
Dengan suaminya sentiasa berbaik sangka 
redho dengan pemberiannya 
sekalipun banyak kekurangan 
sentiasa simpati dengan kesusahan 
simpati dengan kesusahan suaminya
Kebuntuan suami diberi semangat dengan
kata-katanya suami mendapat 
semangat dari isteri yang bertimbang rasa 
suami mendapat inspirasi bla bersamanya
 

Begitulah sifat isteri yang solehah 
susah senang diharungi dengan bahagia 
cemburu tiada dalam kamus hidupnya 
suami turut cinta dan bertimbang rasa padanya...


Rasulullah bersabda , maksudnya : “Wanita, apabila dia sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadan, memelihara kehormatannya, serta taat akan suaminya, maka masuklah dari mana-mana pintu syurga yang dia kehendaki”.

Rasulullah bersabda : “Dunia ini adalah perhiasaan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita ( isteri ) yang soleh”.



Namun beringatlah wahai wanita, bukan mudah untuk menjadi wanita solehah dan mengejar syurga Allah... Ambil  lah peringataan ini sebagai panduan supaya kita semua dapat menjadi Bidadari buat Zauj kita di dunia dan akhirat.....

 Peringatan & Amaran untuk Wanita

1.   Pertama urusan yang ditanyakan pada hari akhirat nanti ialah mengenai solat dan mengenai urusan suaminya (apakah ia menjalankan kewajibannya atau tidak). 

Subahannallah... Indahnya hidayahMu Ya Allah...
Bertuahnya sesorang yang mendapat Hidayah dan Kasih Sayang Allah yang berterusan hingga akhir hayat
“Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, 

tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya, dan Allah lebih 

mengetahui orang-orang yang mau menerima petunjuk.” (QS Al Qashash: 56)


”…. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula)

 kamu menyukai sesuatu, padahal ia tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu 

tidak Mengetahui.” (QS. Al-Baqarah [2]: 216).


Renungkan kisah Shamril Mohd. Salleh atau pun Sham Kamikaze.
Semoga kita juga beroleh hidayah Allah S.W.T dan menjadi hambaNya yang taat dan beroleh kebaikan dunia dan akhirat

 HAPPY BIRTHDAY MY LILL DORA!!!!!

Semalam 3rd August 2011 is y darling 5th years old birthday... 
So we pon buat express plan to celebrate her birthday... 
kesian pulak kan bulan2 pose nie kan... Anything for her Izah sanggup... coz die lah cinta hati saya... yg buat saya rasa happy sgt... kalau pon penat ngan jam tetap ku gagahi jua demi Yasmin Iman. Tu yang semua gambar pon just capture pakai Phone je... 

More picture on the celebration?... check this out....