Exclusively By Izzah Johan

Ayam Masak Lemak Cili Padi


Aik... nape lak buat lagi entry nie kan... dah pernah ader dulu entry nie???
Dulu dok citer pasal buat Ayam Masak Lemak Cili Padi nie masa zaman kat umah sewa waktu study kat Melaka last 2 years....
(Ya Allah cepat nye masa berlalu...)
Kawan aku si Nani tu beria2 nak kan resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi nie...
die kata xda resipi ke? lepas nie kalau buat entry makanan insya Allah Izah dok sediakan resipi sekali.. so sape yang berminat boleh lah mencuba yer... so....
nie resipi Ayam Masak Lemak Cili Padi versi Izah Johan 
Bahan-bahan
1 Ekor Ayam, potong ikut suka

Tumbuk semua bahan dibawah nie:
7 bili bawang merah (kecil)
1 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia
1 @ 2 Cili besar Merah
10 Biji Cili Padi

2 batang serai - di titik/di ketuk
1  Helai daun kunyit di siat 4
1 biji kelapa - Perah untuk santan
2 @ 3 biji kentang dipotong 4
2 keping asam keping (kalau x suka masam boleh kurangkan)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara- Cara Memasak
  1. Tumiskan bahan2 yang telah di tumbuk dengan sedikit minyak. Tumis sehingga naik bau dan garing (bukan hangus yer... huhuhuhu...)
  2. Masukan ayam yang telah di potong2 tu kedalam periuk. gaul kan supaya bahan2 yang di tumis itu mesra dengan ayam. kemudian maukan serai. biarkan mereka bersama2
  3. Bila agak2 ayam dan bahan2 sudah mesra dan air dari ayam itu sudah keluar, masukan kentang dan gaulkan sehingga mesra. Biarkan seketika.
  4. Kemudian masukan santan, asam keping, dan daun kunyit. masak dengan api yang pelahan. tapi kena lah selalu kacau kuah die supaya tidak pecah minyak.
  5. Masukan garam, dan gula. kalau color die tidak menyerlah kuning sangat dan nak color die menyerlah sikit letak sedikit sebuk kunyit.
  6. kacau slow-slow sehingga mendidih dan ayam dan kentang tu empuk.
  7. Apa lagi... tutup api dan boleh lah nk makan dengan nasi panas2. sedap tu..
Note: kalau agak2 tidak suka makan pedas boleh lah kurangkan jumpah cili padi tu... nnti meleleh air mata dok makan Ayam masak lemak versi Izah nie... pasal Izah mmg suka pedas. Lagi pedas lagi syok wo....

Mak ai... dah lah buat entry nie time bulan puasa... kecur air liur time dok nk tulis resipi nie.. nasib tak da banyak gambo pasal ayam masak lemak cili padi nie... hahahah....
nantikan resipi-resipi lain dari izah key... hahahah... mcm banyak je...
Insya Allah.. or boleh je request nk resipi apa.. Insya Allah izah boleh kongsikan dengan anda semua... xda lah hebat.. but boleh lah nk kongsi ilmu yang ada... selamat mencuba... (terutamanya Nani)

 



2 comments:

  1. Hahaha! Poyo betul si Nani tu... masak lemak pun lembap hehe... Rasa macam sedap ja resepi ni kalau gabung ayam dengan nangka. Nyum!!! Suka nangka masak lemak! Tq Jejah.. Tak pasal2 buat entry resepi pula hihihi... Padan muka haha...

    Aku pun suka pedas.

    ReplyDelete
  2. hahahhaha.... sama2... nnt aku tulis banyak2 resipi.. ko x cuba.. siap ko... :P

    ReplyDelete