Exclusively By Izzah Johan

On 18 and 19 of February 2012 we decide to have a Vacation at Fraser Hill. This is my first time being there as my mum said that i have being there when I was 5 years Old.( I can't remember that) so i consider this trip is the first time for me to be at Fraser Hill. As usual, 1001 Pictures being captured as we are addicted and very camera friendly. So lets all the pictures tell the story of this vacation. Enjoy!!! As on the first day we arrived we check in at Frasersilver Park Resort. Then we went to the main area, Fraser Hill's Town Centre. Very small commercial area, that have few restaurant and small market.
At the Frase Hills Clock Tower
Nothing much that we do on the first day. 
Just went for hang out and have a cup of coffee together 

The Second Day
We went to the small strawberries farm 
Boating activities 
 
 Horse Ridding 
Archery 
 At the Paddock
 
 
 
At the Jeriau Waterfall. We need to walk for 4KM at the first because car are not allowed to reach there due to land slide. but we decide to drive to the waterfall on our own risk. 
Alhamdulillah....we arrived safely there. 
Alhamdulillah... everything going smooth and we enjoy the 2 days 1 night at Fraser Hill
* suddenly i realize that this entry have a lot of pictures*
I really like it :) 
Alhamdulillah... Now days Izah selalu dpt tugasan ke Sogo. Keja sambil berjalan. So nak share ngan semua yang Izah sangat suka makan Assam Laksa kat sini. Sedap sangat!!! Tak boleh nk lupa lah. Boleh tolak tepi makanan lain kalau datang sini. So kepada penggemar assam laksa yang datang kat Sogo KL nie leh lah try rasa laksa die kat food court tingkat 6 kedai Penang Cuisine. Jangan lupa jugak cuba Cendol dia!!! Pergh!!! Sedap... View die pon cantik! 
*Dah rasa macam host Jalan-Jalan Cari Makan je*

Ha nie die laksanye... Kalau dari segi rupa biasa je... simple sangat. tapi rasa die bikin Izah mengidap untuk ke 100x nye. Sebenarnye Izah dah lama suka kan laksa nie. dulu tak selalu datang Sogo. Sekarang nie seminggupasti 2kali pergi sana. so mesti nak makan laksa :)
Nie pulak close up cendol.. Yummmy... but cendol nie Izah x selalu makan, kadang-kadang je. bukan apa, sedap memang sedap, tapi , cendol nie kan pakai santan, santan die or cream die nie sangat lah pekat. So tak berani lah nak ambik selalu. Kena lah jaga kesihatan kan. Agal-agak teringin je baru makan. 
View nie yang Izah maksudkan. In Door human made fountain. Nice view kan? time makan dengan view nie sangat memberi ketenangan jiwa disaat kesibukan kota nie. aiceh!.
 So? apa lagi mai lah dok try makan kat Sogo KL nie kalau ada masa key. Saja je buat merehatkan minda dan shopping :)




Perhatian: Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk. Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada buah pisang.

Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi - sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

Tekanan:
Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mud dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.

PMS:
Lupakan pil-pil hospital - makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mud anda.

Anemia:
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.

Tekanan Darah Tinggi:
Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi - garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

Kuasa Minda:
Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).

Penghadaman:
Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

Keletihan:
Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.

Panas Jantung:
Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.

Demam Pagi:
Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

Gigitan Nyamuk:
Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

Saraf:
Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.

Obesiti dan Tekanan Kerja:
Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.

Ulser:
Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

Kawalan Suhu:
Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

Seasonal Affective Disorder (SAD):
Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mud kita.

Ketagihan Rokok & Tembakau:
Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.

Stres:
Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.

Strok:
Mengikut kajian dalam buku ‘The New England Journal of Medicine‘, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!

Lain-lain Penyakit Kulit:
Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah.
Jadi, pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.

Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, “Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!”

PS: Kesimpulannya, pisanglah adalah penyebab utama kenapa monyet-monyet di hutan selalu sihat dan bahagia setiap masa dan ketika! Satu lagi; ingin kilatkan kasut?? Ambil bahagian dalam kulit pisang, sapukan secara terus kepada kasut anda, kemudian kilatkan dengan kain kering. Menakjubkan!

So Izah saran kan untuk ambil pisang 1 atau 2 setiap pagi, semoga boleh membantu mendapat kesihatan dan mood yang baik.... after this Izah will share how to eat fruits that can help to avoid cancer :)

Every year on 14 February we will celebrate special day of our beloved best friend 
Hazman Hasim
HAPPY BIRTHDAY ABANG!!!
That the birthday shout form me.... 
Alhamdulillah for this year we decide to celebrate it at Ar-Rawsha at Jalan Kg Pandan. Its a  Lebanese Cuisine. Our favourite!
As people clebrating Valentine but we are not celebrating it.
We celebrate the Birthday with Love!!! Yooohhooo....

 Alhamdulillah... Our dinner tonight :) Yummmyy!!
 My mum with Insan
 While waiting for daddy... Hambek gambau dulu....


 Alhamdulillah... Alhamdulillah.... Alhamdulillah....
 Lamb Mandy
 Tabbouleh
 Grilled Tiger Prawn
 Daddy and Mummy


Muka bersungguh makan kan
 Wah!!! LICIN!!! hebat
 Gambar paling Kelakar.... mcm berebut makanan je rupa...
 Birthday Boy bersemangat tiup lilin konon nye
xleh pasang lilin... angin kipas tepi kami kuat sangat...
action je sudah lah... 
 All my beloved of life :)
Heart all of u!!!


 Actually we are celebrating Daddy's Birthday in advance that night
So share the cake at the moment before the real cake for you on 23rd Feb


Present from "Jusco's CEO" hahahahah.....
 There also a present for Daddy and Mummy form Us 
 The Pearl set for mummy :) 
A big smile form Birthday Boy.... Have a bless year :)
Insya Allah.....