Saturday, April 7, 2012

Pavlova

Hari nie Izah buat Pavlova pula.... 
yang nie memang manis sangat pasal base die gula...
Hari tu Izah buat besar so muak sket nk makan besar-besar. 
Kali nie buat small- smal je....

 
Bahan-bahan

4 lbiji (120 grams) telur putih
1 cawan (200 grams) gula kaster
1/2 sudu kecil  vanilla esen
1 sudukecil cuka makanan
1/2 sudu makan tepung jagung

Topping:
1 cup (240 ml) whipping cream
1 1/2 sudu makan (20 grams) gula icing
1/2 sudu kecil vanilla esen

Cara membuat krim
  1. Pukul krim dengan gula dan vanilla sehingga kembang.
Bahan lain
Buah segar- markisa, kiwi, strawberries, raspberries, blackberries,  pic, nanas dan lain-lain buah mengikut kesukaan anda

Cara membuat
  1. Pukul putih telur sehingga setengah kembang. Masukkan gula kaster sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga putih telur kembang sepenuhnya. Pastikan gula semuanya telah hancur.
  2. Kemudian masukkan vanilla esen, cuka dan tepung. Kacau dengan spatula perlahan-lahan.
  3. Tuangkan atas kertas minyak dan bentukkan bentuk kubah selebar lebih kurang 18 cm diameter.
  4. Bakar dalam oven sepanas 130 darjah C selama lebih kurang 1 jam. Tuttup suis dan biarkan dalam oven sehingga sejuk.
  5. Keluarkan dari oven dan sapukan dengan krim. Hiaskan dengan buah-buahan segar.


Dah siap...
So kat bawah nie izah nak share video how to make pavlova lah kalau nak tengok...



No comments:

Post a Comment

 

Blogger news

Google+ Followers

Blogroll

About